Stille tocht en kranslegging oorlogsmonument

Maandag 4 mei 2015 • aanwezig ± 50 personen • verslag: Marian Van Den Berghe

Het is stil in Woudbloem. Het weer is stil: er staat geen wind. De weg is verlaten: er is geen verkeer. Een jonge ree kijkt ons even aan vanuit het bosje. Vogelgezang geeft ons een sereen gevoel.

Het is half acht en we lopen met de hond van de Slochter AE 7 naar de witte brug. Het is een mooie en rustige avond. Een groep belangstellenden heeft zich bij de witte brug van Woudbloem verzamelt voor een stille tocht naar het monument bij de oude aardappelmeelfabriek. Burgemeester Geert-Jan ten Brink en zijn vrouw lopen met een krans vooraan in de groep mensen. Bij huisnummer 24 blijven ze even stil staan. Daar ligt een bloemstuk op een van de drie ‘Stolpersteinen’ ter nagedachtenis aan de drie mensen die in Woudbloem op 3 mei 1943 door de bezetter zijn gedood. De andere stenen liggen op nummer 17 van de Woudbloemlaan en nummer 98 van de Borgweg in Scharmer. Ook daar zijn vandaag door de Dorpsvereniging bloemstukken neergelegd.

De ‘stille tocht’ is niet helemaal stil.

Als we aankomen bij het monument liggen daar al een paar bloemstukken, die van de burgemeester past er nog net bij. We staan in een halve kring rondom het moment en de tijd geeft aan dat het bijna acht uur is.

Marian Van Den Berghe leest onderstaand gedicht voor van Wendeline Braaksma: Twee Minuten

Twee minuten terugdenken
herdenken
meeleven met de slachtoffers
op een plek
waar we geen oorlog kennen

Twee minuten terugdenken
bedenken
hoe het voor hen was

Twee minuten stilte
om te laten zien
wat het voor ons betekent
dat wij
vrijheid kennen

Twee minuten stilte
op een plek
waar vrijheid is

Daarna zijn we twee minuten stil. Echt stil en denken we aan wat zich hier heeft afgespeeld en de vele andere doden van de laatste oorlog hier, en de slachtoffers van de vele oorlogen die sindsdien nog in de wereld zijn gevoerd. Frouke Roukema speelt als afsluiting van de herdenking op haar trekharmonica het ingetogen stuk ‘Eindeloze vertraging’. Dan leggen nog verschillende mensen bloemen bij het monument en vertrekken de eerste mensen rustig richting huis of gaan mee naar ‘Erf en Weide’ voor een kop koffie en een informeel gesprek met burgemeester Geert-Jan ten Brink.

Geef een reactie