Noten schieten

Paasmaandag 6 april 2015 • 22 deelnemers: Jan Kempinga, Wytse van der Meer, Renée Bijl, Henk en Anje van Gijssel, Gerhard Landman, Frans van den Berghe, Mirjam Kuiper en Maxime Smit, Alianne, Linda en Jan Wolters, Frouke Roukema en Kees Dontje, Gea de Jong en Ina Dunning, Leo Makkink en Meta Beumer, Kornelis, Claudia, Sem en Yrsa Reinders • verslag : Frouke Roukema

Het is een zonnige tweede paasdag middag, als we naar Henk en Anje fietsen. Er staan al meer fietsen en auto’s, dus we zijn niet de eersten. In de schuur staat iedereen lekker met elkaar te kletsen. Aan de picknicktafel zit Anjes familie uit Limboland. Na ons komen nog meer deelnemers binnenlopen.

Anje geeft een rondleiding langs het drinken en de versnaperingen. Met andere woorden: ga je gang, dus dat doen we maar meteen. Anje geeft ook uitleg over de spelregels, want elk jaar zijn we die weer vergeten.

Een stuiver per inleg, daar gaan we niet failliet op! Henk krijt op een ijzeren rijplaat waar de walnoten en de stuivers moeten komen. Aan het eind van het parcours ligt een veilige ‘kogelbuffer‘, gemaakt van drie vurenhouten planken. Als de lijst van 22 deelnemers aan een spijker hangt, kan het spel beginnen!

Het duurt niet lang of een hele rij noten schiet alle kanten op. ‘HOEOEOEI’ roept het gezelschap in koor, gevolgd geschater. De gelukkige ‘notenschieter’ raapt met veel plezier zijn centjes op. De volgende mag zijn geluk beproeven tot alle noten eraf zijn geschoten. Dan duiken de ‘rapers’ tevoorschijn om de 30 walnoten weer op hun plek te zetten. Tussendoor hebben Cheeta en Spetter hun eigen manier van notenschieten. De volgende ronde begint: stuivers leggen, waar is de kogel en wie is er aan de beurt?

Zo gaan we door tot een aantal deelnemers weer naar huis gaat. Buiten is het nog steeds prachtig weer. Stoppen we of gaan we door? We besluiten om even te pauzeren. Meta laat ons een supersnelle uitruk van de brandweer zien, om binnen 5 minuten weer terug te komen: proefalarm! Anje gaat rond met kaas, worst en heerlijke warme snacks. Een goed moment om Henk en Anje te bedanken voor de super gastvrije middag.

Ze hebben wel een doos bonbons verdiend!

Daarna doen we nog een paar rondes met de groep, die is over gebleven. Om kwart over zes gaan we blij en tevreden naar huis!

Geef een reactie