Dauwtrappen in onze mooie omgeving en ontbijt

Donderdag 14 mei 2015 • 25 deelnemers: Marian en Frans Van Den Berghe, Meta en Leo Makkink, Frouke Roukema, Gea en Ina De Jong, Feikje en Henk de Jong, Henk en Anje van Gijssel, Jan Kempinga, Mirjam Kuiper en Milco Smit, Fleur en Wytse van der Meer, Marloes en Hans Uffen, Gert en Ineke van der Veer, Peter, Greet en Tom van der Velde, Corrie Vermue en Tanja Brouwer • niet bij het ontbijt: Tom van der Velde en Marloes Uffen, alleen op het ontbijt: Kees Dontje en Egon Smit verslag: Ineke van der Veer

Het was 14 mei 2015, een heerlijke frisse lenteochtend! De zon was net opgekomen toen om 06.00 uur de eerste dauwtrappers verzamelden bij de ophaalbrug van Woudbloem. Het was even wachten voordat het gezelschap van ruim 20 mensen en drie honden compleet was, maar na een kwartiertje waren we klaar voor vertrek.

Vermoedelijk stonden de mensen vroeger, op Hemelvaartsdag, al om drie uur ’s nachts op om zingend en blootsvoets op het gras te dansen. Daar zou de term dauwtrappen vandaan komen. De dauw op het gras zou een zuiverende werking hebben en zou terug te voeren zijn op een heidens gebruik om het meifeest of de heropleving van de natuur te vieren.

Onze route voerde door het natuurgebied richting Kolham waar we nabij het voormalig Woldjer Spoorstation van Glühwein en koffie werden voorzien door Kees Dontje. Hierna zijn we langs de Hofsloot weer terug gewandeld naar Woudbloem. Onderweg hebben we reeën gespot en genoten van prachtig landschap en natuurschoon.

Bij terugkomst in Woudbloem kon bij Kees en Frouke de tijdens de wandeling opgewekte eetlust volledig worden gestild met een overheerlijk ontbijt.

Feikje de Jong heeft van deze gelegenheid nog dankbaar gebruik gemaakt om geld in te zamelen voor een project om het lezen van boeken onder kinderen in Ghana te bevorderen. Wij danken Hans Uffen voor het uitzetten van deze route.

In 2016 zal de route worden uitgezet door Gert en Ineke van der Veer. Wij zijn voornemens volgend jaar een minstens net zo’n leuke tocht als dit jaar uit te zetten en hopen wederom op een grote opkomst. Groet aan alle dauwtrappers!

Geef een reactie