5 jaarlijks Dorpenfeest Harkstede – Scharmer – Woudbloem

  • Berichtcategorie:Nieuws
  • Bericht reacties:0 Reacties

Vrijdag 5-14 juni 2015 • 11 deelnemers wagen Woudbloem: Hans en Marloes Uffen, Froukje en Roelof van der Woude, Henk en Anje van Gijssel, Meta Beumer en Leo Makkink, Fleur en Wytse van der Meer, Carina Cremering, Jan Kempinga en Kees Dontje • verslag: Hans Uffen

Dit jaar vond het 5 jaarlijkse Dorpenfeest van Harkstede, Scharmer en Woudbloem weer op de agenda. Een enorm festijn wat echt begon op 6 juni met de optocht van versierde wagens. Ook Woudbloem deed dit jaar weer mee aan de optocht. Een verslag omvat de aanloop, de bouw, de versiering en de route van de optocht zelf.

De voorbereidingen

Eind november 2014 vonden de eerste vergaderingen plaats bij Jan en Carina en Hans en Marloes. Tijdens de vergaderingen hebben overleg gehad wat het thema van de kar zou zijn, waar we zouden gaan bouwen en wat we allemaal nodig hadden voor de bouw. De vergaderingen verliepen soepel onder het genot van een heerlijk drankje. Al snel waren we het over het thema eens. Gelukkig, want de thema’s moesten op 17 december aangeleverd worden en elk thema mocht maar 1 keer voorkomen. Ons thema van de wagen zou zijn: ‘Woudbloem in de jaren 50’. De oude fabriek zal in ere herstelt worden en ook de brug over de Scharmer AE zal een prominente plek krijgen op de brug. Ook Tienborg zal worden verwerkt in de kar. Een mooi project waarmee we eind januari zouden starten.

De bouw

In de schuur van Henk en Anje werd gestart met een oude hooiwagen van Wytze. Al snel kwamen we er achter dat de huidige kar te klein was. Besloten werd om de kar doormidden te zagen en er een stuk van meer dan 1meter tussen te lassen. Jan, als uitstekende lasser nam deze klus op zich, samen met Wytze, Leo en Henk. De kar werd zeer vakkundig met 1 meter verlengd. Na deze verlenging werd het tijd voor een goede bodem. Omdat de kar na het Dorpenfeest nog weer hergebruikt moest worden werd er besloten om steigerplanken te gebruiken. Een zeer stevige constructie.

Tienborg

Omdat Tienborg een prominente plek op de kar zou krijgen werd hiermee begonnen. Aan elke kant van de kar zouden 10 huisjes ‘gebouwd’ worden. Een constructie van balken en plaatwerk werd gebouwd. De huisjes kregen zelfs dakgoten in mini uitvoering. Roelof en Hans verzorgden de dakpannen.

Daarna zijn Carina, Marloes, Meta, Froukje en Anje begonnen met het verven van de huisjes. Er ontstond een discussie over de kleur van de huisjes. Nu is Tienborg wit, alleen in de jaren 50 waren ze rood. Omdat niet iedereen de huisjes zouden herkennen als Tienborg in de jaren 50 zou het logisch zijn om ze wit te houden. Uiteindelijk hebben we toch voor rood gekozen. We zouden in het thema van de jaren 50 blijven.

De Brug

Als groot herkenningspunt van Woubloem is de brug (met grote precisie) nagebouwd. Dit zou een van de grootste projecten op de kar worden. Jan, Henk en Hans zijn met de brug aan de slag gegaan. De balken waren op schaal uitgemeten. Elk klein detail zou worden toegevoegd.

Er ontstond een behoorlijk gevaarte toen de brug in elkaar werd gezet. In het begin nog wat wankel maar al snel was het een sterke brug waar je met gemak met 5 mensen op kon zitten.

De Fabriek

De aardappelmeelfabriek werd door Carina eerst uitgetekend op papier. De ramen en het dak werden op schaal nagemaakt en later overgetrokken op het bouwwerk wat door Leo, Henk en Wytze in elkaar werd gezet. Ook kreeg de fabriek een aantal lagen hout op elkaar waardoor er diepte ontstond. Na maanden van hard werken was de wagen op 6 juni er helemaal klaar voor.

De Optocht

Op 6 juni was dan de grote dag van de optocht. In totaal deden er ca. 35 wagens mee. Woudbloem was nr. 11.

Je kon zien dat elke straat enorm zijn best had gedaan en de concurrentie was dan ook fors om een prijs in de wacht te slepen. Daar was het uiteindelijk niet om te doen natuurlijk, maar het zou leuk zijn. Om half 10 begon de optocht en jawel, om half 11 hadden we de barbecue, die aan boord van onze kar was gemaakt, al aan. Het weer was perfect, een graad of 22. De dag ervoor was er namelijk nog noodweer geweest en was het meer dan 30 graden.

De route ging door Scharmer, Harkstede, de Borgmeren, weer terug naar de Hoofdweg en dan naar het eindpunt in Woudbloem.

De prijswinnaars van de optocht waren als volgt:

Eerste prijs: De verschrikkelijke ikke – Dorpshuisweg
Tweede prijs: Mien Toentje – Hoofdweg Scharmer
Derde prijs: The Pirates of the Caraïben – Hoofdweg Scharmer tot Hörn
Vierde prijs: Monopoly – Jonker Egbert Clantsingel
Vijfde prijs: Toen was geluk heel gewoon – Scharmer eind
Originaliteitsprijs: Zorg – Scharmer midden
Aanmoedigingsprijs: Wecycle – Appelhof / Novo

Helaas was er geen prijs voor Woudbloem. Maar dat heeft de pret absoluut niet mogen drukken. Het was een fantastische dag waar iedereen enorm van heeft genoten. Helemaal mooi waren alle aanmoedigingen die de kar ontving aan het einde van de optocht, geweldig!

Optocht versierde wagens Dorpenfeest

Geef een reactie